La fiecare 100 de copii din mediul rural, doi au abandonat școala în timpul pandemiei, arată fundația World Vision România într-un studiu recent.
Organizația vrea să extindă programul Pâine și Mâine pentru încă 100 de copii. În prezent, fundația oferă zilnic o masă caldă și două ore de ajutor la teme pentru peste 1300 de copii din medii vulnerabile.
„Eu dacă aș fi la minister, aș pune pe primul loc masa caldă pentru elevi. Copiii nu pot învăța cu burta goală. Capacitatea de concentrare le este afectată. Atenția lor se îndreaptă către alte lucruri. Se uită în bănci, se caută în ghiozdan, cer voie la toaletă. De multe ori am stat după ore ca să fac pregătire suplimentară cu copiii. Dar dacă le este foame copiilor, nu pot face față”, spune învățătoarea Georgeta Dumitrache, care predă de 42 de ani într-un sat din județul Călărași.
Pe lângă lipsurile materiale cu care se confuntă copiii de la sate, în ultimii doi ani elevii au mai avut un obstacol de înfruntat: școala de la distanță, cu fișe de lucru împărțite de cadrele didactice din poartă în poartă sau școala în mediul online.
„A fost cel mai greu cu această generație pentru că am început clasa I în pandemie. Să-i înveți să scrie literele online este foarte greu. Am filmat lecții la școală pe tablă, am cerut telefoane și tablete de la prietenii fiicei mele, am primit și de la primărie. Am încercat să compensez faptul că nu mai puteam să le țin eu mânuța în timp ce învățau să scrie“, mai explică Georgeta Dumitrache.
Învățătoarea din Călărași nu este singura care exprimă aceste îngrijorări. 73% dintre profesorii din mediul rural spun că a scăzut calitatea educației în ultimii doi ani, potrivit ultimului studiu al organizației „Bunăstarea copilului în pandemie“.
Mai sunt 5 zile până când poți completa formularul de 3,5%
Fundația World Vision vrea să răspundă nevoii de ore remediale și de hrană pentru copiii din mediile cele mai vulnerabile prin programul Pâine și Mâine. În cadrul acestuia, organizația oferă zilnic masă caldă la școală, două ore de sprijin cu temele, ateliere de dezvoltare personală, educaţie non-formală, precum şi tabere de vară pentru peste 1.300 de copiii din clasele 0-IV.
Anul acesta, World Vision România a lansat campania #PoatePoţi prin care își propune să includă în program încă 100 de copii prin colectarea a 2.400 de formulare pentru redistribuirea a 3,5% din impozitul pe venit până pe 25 mai. Procedura are loc online și durează un minut.
La un formular completat, organizația poate ține un copil două săptămâni la școală. La două formulare, perioada se prelungește la o lună. Pentru 100 de copii, fundația are nevoie în total de 2.400 de formulare. Calculul a fost făcut ţinând cont de salariul mediu brut pe 2022 în valoare de 6.095 de lei.
„Completarea formularului de 3,5% din impozitul pe venit ne dă fiecăruia puterea de a schimba concret destinul unui copil. Educația transformă viitorul, dar pentru a învăța trebuie întâi să ai îndeplinite nevoile de bază, cum ar fi o masă caldă, pentru ca după să te poți concentra. #PoatePoți și tu să schimbi gratis destinul unui copil. Durează un minut și poți completa online”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Doar 30% dintre români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară, conform celor mai recente date de la ANAF.